Hyperlinks zijn direct te volgen verwijzingen vanuit de een website naar onderdelen op een andere website. Als ze niet werken, denkt de bezoeker dat er een fout is gemaakt.

Hyperlinks vormen de kracht van het wereldwijde web. In meer journalistieke termen is de kracht van het linken dat beweringen in een artikel, een column (blog) worden onderbouwd of ondersteund. (Zoals zo-even de hyperlink onder linken.)

Buiten de controlesfeer

Het nadeel van hyperlinks is dat ze buiten de controlesfeer liggen en kunnen vervallen:
(a) De website is opgehouden te bestaan;
(b) De betreffende pagina is door de beheerder van die website verwijderd;
(c) De betreffende pagina is door de beheerder van die website verplaatst;
(d) De betreffende pagina heeft een andere naam gekregen (lees: titel of kop);
(e) De betreffende pagina is achter een betaalslot verdwenen.

De eigenaar van een website mag doen met zijn site wat hij of zij wil.

Kranten hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid

Door op het wereldwijde web te gaan kiest de de persoon/de organisatie/het bedrijf voor een publiek uithangbord: een winkel wil gevonden worden, de gedreven weblogger wil dat zijn verhalen (columns) worden gelezen. Sommige websites zijn een al dan niet commerciële informatiebron (een bibliotheek, LexisNexis). En het www bood een compleet nieuwe dimensie: de webwinkel. Enfin, legio.

Media zijn bij uitstek aanwezig op het Internet. In tegenstelling tot drukwerk is het snel. Subsecond news. Bij grotere actuele gebeurtenissen houden de kranten een live log bij. Media hebben, gedrukt of niet, een maatschappelijke rol. (Daarover hebben we hier al geschreven.)

Een falende hyperlink oogt als geklungel

Als de bezoeker op een hyperlink klikt en deze bestaat niet meer, betekent een negatieve connotatie voor de website. In eerste instantie denkt zij of hij aan geklungel van website beheerder.
“Zeker een fout gemaakt.”
Het vervelende is dat de fout veelal aan de andere kant ligt. Dus als Krantenleed een stukje schrijft, een bewering uit De Gelderlander
aanhaalt en vervolgens bij wijze van referentiebron of onderbouwing Lees hier het artikel in De Gelderlander schrijft, denkt u, bij het zien van het beeld hieronder
niet meteen: “Fout van De Gelderlander.”
maar eerder: “Krantenleed heeft geen juiste link aangebracht. Klungels.”