1 maart 2013 – Op drie maanden na, twee jaar na het indienen van de claim, verschijnen we voor de rechter. De Persgroep, bij monde van Cozzmoss/Banning daagt ons, wij hebben een tegeneis ingediend.

Waar het om gaat is dat MergenMetz ter vervanging van hyperlinks naar de website van de kranten, enkele pdf’s hebben gebruikt. PDF’s van de kranten zelf en de kranten hebben ze ook downloadable gemaakt. Dàt we de hyperlinks naar hun websites niet hebben gebruikt, komt omdat het (toentertijd) iets te vaak voorkwam dat deze faalden. Dat staat slordig. Achteraf gezien kan je zeggen dat de kranten waarschijnlijk flink aan het rommelen waren met hun websites en vermoedelijk schoven met de stukken c.q. de zogenaamde url’s veranderden.

De website van MergenMetz staat vol met hyperlinks. Het is geenszins in het belang van MergenMetz om de teksten als pdf in de eigen omgeving op te slaan, anders dan de bezoeker van haar website volledigheid van informatie te bieden. MergenMetz heeft de krantenartikelen niet 1:1 op haar site overgenomen. Ze maakt altijd eigen artikelen. Daarin worden bronnen genoemd en toegankelijk gemaakt, zoals in ‘lees hier het artikel in de Volkskrant’. Normaliter leidt die naar de website van de krant; in enkele gevallen dus tot het openen van een pdf. Een pdf van de krant, met alle kenmerken van bron en auteur die de krant zelf daarin heeft aangebracht.

De Persgroep (Volkskrant, Trouw e.a.) heeft Cozzmoss (thans Auxen) opdracht gegeven het Internet af te zoeken en geld te incasseren bij iedereen die zonder expliciete toestemming teksten uit de krant op zijn of haar site heeft staan. In welke vorm dan ook, zo blijkt. En, bij ontdekking, vragen ze exorbitant veel geld. Geen waarschuwing, geen verzoek tot correctie. Direct betalen.

MergenMetz besteedt liever duizenden euro’s aan een heel goede auteursrechtenadvocaat dan te zwichten voor deze vorm van chantage-met-de-wet-in-de-hand. Want er speelt natuurlijk meer op de achtergrond, zoals de waarde van tekst. Dat leest u allemaal op deze website. Onze advocaat heeft een eis in reconventie ingediend; een tegeneis. We willen dat de rechter zich dieper buigt over deze toepassing van de Auteurswet uit 1912 in het Internet-tijdperk.