8 april 2013 – Hoezo is 37 cent een gangbaar tarief? Een artikel in het Financieele Dagblad van pakweg achthonderd woorden kost 120 euro. Dat is 15 cent per woord.

In haar correspondentie en in de rechtzaken voert het advocatenkantoor Banning namens Auxen of Cozzmoss (what’s in a name?) met droge ogen aan dat 37 cent per woord toch heel gebruikelijk is. Wij stellen dat dit de nieuwwaarde is, voor een niet eerder gepubliceerd artikel. Auxen/Cozzmoss/Banning baseert op die  37 cent de economische waarde van een artikel (+100%, later maken ze er +25% van) – wij vinden dat er van economische schade moet worden uitgegaan als er op een website door het overnemen van een krantenartikel schending van auteursrechten plaats vindt.

Iemand die wij kennen werkte mee aan een doorwrocht artikel in het FD. De persoon in kwestie was zo ongeveer de rode draad in het stuk van, we telden snel, naar schatting achthonderd woorden. Toen de persoon een dag later aan het FD vroeg of hij dit artikel mocht hebben en of het op de websites van genoemde bedrijven geplaatst mocht worden, luidde het antwoord: voor 120 euro mag het worden herpubliceerd. Dat is dus iets van 15 cent per woord. De persoon heeft wel een pdf voor eigen (intern) gebruik gekregen. Dat is wel netjes.

Financiële man van het FD
Laten we het zo stellen: 15 cent per woord gaat in de richting van de hergebruikwaarde. Het FD hanteert als een van de eerste kranten alweer een jaar of zo een solide betaalmuur. Dus wat vanachter deze muur komt, heeft nog wel enige waarde, zou je zeggen. In elk geval meer dan artikelen die de kranten sowieso op hun gratis te bezoeken websites zetten. Dus wie weet heeft de financiële man van het FD wel een aardige calculatie gemaakt.

Bewijsvoering
In onze rechtzaak was de bewijsvoering voor de 37 cent per woord matig. Veel facturen van kranten van De Persgroep aan buitenlandse bladen – ook aan De Morgen, het Belgische zusje van Trouw en de Volkskrant -, waarvan enkele een lump sum voor x artikelen (waaruit het bedrag per woord niet blijkt). En facturen van Wegener aan derden, terwijl wij met Wegener geen dispuut hebben.

Wij denken dat de 37 cent door de kranten kunstmatig in stand wordt gehouden. Toen ze de congsi met Cozzmoss/Auxen en Banning aangingen is dit vermoedelijk afgesproken. We spreken duidelijk een vermoeden uit.