6 maart 2013 – Op de dag voor de rechtzaak, op de dag dat ons persbericht is verzonden, is de promofilm van Auxen van haar website verdwenen en ook bij Youtube. Is dat toeval?

We hadden de film ge-include in ons artikel De Januskop van Auxen. Of: Auxen/Cozzmoss wijst zelf de weg. In ons artikel plaatsen we nogal wat kritische kanttekeningen bij de beweringen van Auxen (Cozzmoss). Gelukkig hadden we de tekst vrijwel integraal overgenomen.

Wat betekent dit?
De include van de film op Youtube is een link. De film is door Auxen bij Youtube ondergebracht en werd ook op haar eigen site vertoond. Auteursrechtelijk – ja, we leren – is het hun eigendom en zij mogen ermee doen wat ze willen. Wij niet. Dus daarmee is het punt van dat het recht van openbaar maken alleen bij eigenaar ligt, onderstreept.

Maar…. De kracht van ons stuk (De Januskop…)  is hiermee in principe wel gedaald. De bron is verdwenen. We kunnen wel van alles beweren. Het liefst had u natuurlijk de film gezien bij ons commentaar.

Onze fout
Dat gebeurde ons ook bij de krantenartikelen. De kranten verwijderden artikelen van hun website, die wij als bronvermelding c.q. referentie als link in of bij onze eigen tekst opnamen – bij nader inzien blijken ze nog steeds vindbaar, maar dus verhuisd (een andere url gekregen).
De website MergenMetz wemelt van links en hyperlinks. Maar als je schrijft dat in de Volkskrant iets staat, dan is het fatsoenlijk om te zeggen: “lees hier het artikel in de Volkskrant”. Omdat links werden verbroken, gingen we pdf’s van die krantenartikelen tonen. Dus geen link naar de website van de krant, maar een link naar een pdf, die niet in onze site werd opgenomen, maar waarvoor de Acrobat Reader in een nieuw window werd geopend.