Rechtszaak tegen incassobureau van Trouw en de Volkskrant:

De Persgroep hanteert ‘Amerikaanse claimpraktijken’

6 maart 2013 – In de jacht op schending van auteursrechten gaat het door de Persgroep ingehuurde incassobureau Cozzmoss te ver met oneigenlijke, agressieve ‘Amerikaanse claimpraktijken.’ Dit zegt website-eigenaar MergenMetz die een vordering heeft ingesteld tegen Cozzmoss om diens ‘verdienmodel’ aan de kaak te stellen. In plaats van rechtmatige claims, hanteert Cozzmoss volgens MergenMetz namelijk bewust veel te hoge tarieven en boetes. De zitting vindt aanstaande donderdag 7 maart om 10.00 uur plaats bij de Rechtbank Oost-Nederland in Arnhem.

Aanleiding voor de rechtszaak is een sommatie van Cozzmoss (onder meer Trouw en de Volkskrant) aan MergenMetz in 2011 waarbij voor zes aangehaalde krantenberichten een rekening werd gestuurd van bijna 5000 euro. Een groot deel van de claim betrof een interview in de Volkskrant met Norbert Mergen, eigenaar van de deels gelijknamige website. Hoewel de artikelen voor iedereen te lezen zijn op de websites van de kranten – en MergenMetz ook netjes verwijst naar Trouw en de Volkskrant – volgde er toch een claim.

Mergen: ‘Wij hebben besloten de strijd aan te gaan tegen het claimen met een vork door Cozzmoss, omdat het een onaanvaardbaar harde tactiek is.’ Wie niet wil betalen, komt voor de rechter. Website-eigenaren worden op deze wijze bang gemaakt voor de proces- en advocaatkosten en kiezen er daarom vaak maar voor om te betalen , aldus Mergen. ‘Deze powerplay rond het recyclen van nieuws druist in tegen ons rechtsgevoel. Daarom hebben wij zelf een claim ingediend tegen Cozzmoss.’ Er is tevens een speciale website www.krantenleed.nl in het leven geroepen voor iedereen die te maken heeft met de ‘incasso-pitbull van De Persgroep.’

MergenMetz wil het probleem breed onder de aandacht brengen. Het online hergebruik van krantenartikelen is namelijk wijdverbreid en de meeste mensen weten niets van de jacht op onbetaalde auteursrechten. Zij kunnen elk moment torenhoge Cozzmoss-claims krijgen. Het hele internet wordt doorzocht op hergebruikte artikelen. Van een krantenbericht in een spreekbeurt geplaatst op http://www.leukespreekbeurt.nl/ tot het aanhalen van een krantenbericht over adoptie op http://www.adoptietrefpunt.nl/. Cozzmoss claimt standaard 0,72 euro per woord, vermeerderd met juridische kosten en administratiekosten. Overigens, journalisten krijgen niet meer dan 36 eurocent, vaak minder, per woord voor het oorspronkelijke artikel. Voor het hergebruik van oud nieuws vraagt Cozzmoss dus meer dan het dubbele.

Volgens Mergen dient het hergebruik van oud nieuws te worden gezien als recht op informatievrijheid. MergenMetz heeft de in auteursrechten gespecialiseerde advocaat Anne Voerman van DLA Piper ingeschakeld. Voerman zegt dat, ‘Anders dan in Amerika, de Nederlandse schadeclaim-praktijk gebaseerd is op daadwerkelijk geleden schade.’ Cozzmoss zal dus in elk concreet geval moeten aantonen wat de schade precies is. ‘Voor een standaardbedrag van 200 procent van de economische waarde bestaat geen juridische grondslag,’ aldus Voerman. Gehoopt wordt dat de rechter een eind zal maken aan de onrechtmatige claimpraktijken.

——————————————- Einde Persbericht ——————————-