9 augustus 2017 – Op 17 juni 2011 ontving MergenMetz een exorbitant hoge claim van de Persgroep wegens schending van auteursrechten. Dat accepteerden we niet. Nadat de kantonrechter kort door de bocht had geoordeeld, gaf het Hof ons in hoger beroep op 11 juli 2017 op de belangrijkste punten gelijk.

Regel 1: Een goede advocaat is goud waard.

De nieuwe norm

Het enige waar we niet omheen konden is dat we naar de letter van de uit 1912 daterende wet, de Auteursrechten hebben geschonden. Want het openbaar maken van tekst mag alleen door of met toestemming van de eigenaar, de rechthebbende. Maar in plaats van de geclaimde € 4.906,36 betalen we nu een schadevergoeding van € 139,30. Met dit arrest hebben we een nieuwe norm gezet: Alleen de werkelijk geleden schade telt.. (En dat is in dit geval de door de krant gemiste advertentie-inkomsten via haar website.)

Het Hof oordeelde als volgt:

  1. De auteursrechten zijn geschonden. Ja, want we hebben iets opnieuw openbaar gemaakt. (Dus algemene waarschuwing: pas op met kopiëren van krantenpagina’s en dergelijke op sociale media en achter winkelruiten.)
  2. Het is niet aannemelijk dat MergenMetz de betreffende artikelen zou (kunnen of willen) kopen voor 36 cent per woord.
  3. De werkelijk geleden schade moet in acht worden genomen en aangezien MergenMetz die aan de hand van bezoekstatistieken en (gemiste) advertentie-inkomsten had berekend en de tegenpartij daar niets tegenover had gesteld, is dat wat geldt.

Lees meer op de website van MergenMetz